nasiona lnu,
nasiona
Właściwości stabilizujące, osłaniające,
Przy biegunkach lub zaparciach, a także zapobiegawczo, dla zapewnienia prawidłowej perystaltyki jelit. Szczególnie cenione przy wszelkich nieżytach i nadkwasotach, a nawet wrzodach. Spożywane także w celu dostarczania organizmowi wielu cennych substancji, jak mikroelementy, oraz cholina, znajdująca się w lecytynie. Siemię posiada wysoką zawartość tych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które usuwają nadmiar tzw. złego cholesterolu z organizmu. Siemię jest również bogate w łatwo przyswajalne białka, a szczególnie w egzogenne. Ponadto jest wyjątkowo bogate w tzw. fitohormony, a przez to zalecane jako środek wspomagający w profilaktyce nowotworowej. Siemię spożywane jest również w celu zwiększenia wilgotności śluzówki, stosowane przy suchym kaszlu. Siemię lniane może być używane także jako odżywka do włosów ponieważ wydzielany przez nasiona śluz skutecznie nawilża suche i zniszczone włosy.
Sposób użycia: Doustnie. Nasiona zalać letnią wodą i pozostawic na 15 minut. Pić po pół szklaki dziennie. Nie należy mielić nasion lnu, a jedynie zalewać wodą w całości. Działania niepożądane: Spożywany w nadmiarze może powodować biegunki.
Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc to poważna choroba układu oddechowego, częsta przyczyna umieralności i inwalidztwa. Choć…
Otyłość to globalny problem zdrowotny, który dotyka miliony ludzi na całym świecie. Pomimo licznych strategii…
Twój układ trawienny pracuje bez przerwy, zasilając każdą komórkę ciała i skutecznie usuwając odpady. Zaniedbanie…