Kategorie: L

Len mielony

Podstawowe składniki:

śluzy, błonnik, białko, lignany, witaminy,

Postać leku:

proszek

Nazwa międzynarodowa:

Zamienniki:

Działanie:

Właściwości uzupełniające dietę w składniki wspomagające perystaltykę jelit, uzupełniające dietę w składnik wspomagające wypróżnianie,

Wskazania:

Uzupełnienie codziennej diety w substancje śluzowe o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy szczególnie w przypadku nadmiernego wydzielania soku żołądkowego (nadkwaśność), w stanach podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, w przypadku zaparć i otyłości.

Ważne informacje:

Sposób użycia. Stosować doustnie. 1 łyżeczkę (5 g) lnu mielonego zalać szklanką gorącej wody lub mleka. Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spożywać 2 – 3 razy dziennie przed posiłkami. Można posłodzić lub posolić, dodać jogurt, płatki śniadaniowe, owoce, sok lub miód. Len mielony rozrobiony z niewielką ilością wody można dodawać również do zup, sosów i innych potraw zamiast mąki.

Oceń to post
Udostępnij:

Najnowsze posty

Objawy POChP. Nie ignoruj nawet z pozoru drobnych dolegliwości

Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc to poważna choroba układu oddechowego, częsta przyczyna umieralności i inwalidztwa. Choć…

Operacja bariatryczna: Rozwiązanie czy początek nowej drogi?

Otyłość to globalny problem zdrowotny, który dotyka miliony ludzi na całym świecie. Pomimo licznych strategii…

Sposoby na poprawę zdrowia układu trawiennego

Twój układ trawienny pracuje bez przerwy, zasilając każdą komórkę ciała i skutecznie usuwając odpady. Zaniedbanie…