Podstawowe składniki:
śluzy, błonnik, białko, lignany, witaminy,
Postać leku:
proszek
Nazwa międzynarodowa:
Zamienniki:
Działanie:
Właściwości uzupełniające dietę w składniki wspomagające perystaltykę jelit, uzupełniające dietę w składnik wspomagające wypróżnianie,
Wskazania:
Uzupełnienie codziennej diety w substancje śluzowe o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy szczególnie w przypadku nadmiernego wydzielania soku żołądkowego (nadkwaśność), w stanach podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, w przypadku zaparć i otyłości.
Ważne informacje:
Sposób użycia. Stosować doustnie. 1 łyżeczkę (5 g) lnu mielonego zalać szklanką gorącej wody lub mleka. Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spożywać 2 – 3 razy dziennie przed posiłkami. Można posłodzić lub posolić, dodać jogurt, płatki śniadaniowe, owoce, sok lub miód. Len mielony rozrobiony z niewielką ilością wody można dodawać również do zup, sosów i innych potraw zamiast mąki.
#Dietetyka #Gastroenterologia #Medycyna rodzinna #Suplementy diety